veze i brakovi

U ovom tekstu ne tražimo krivca već rešenje.

Ako čitaš ovaj tekst s namerom da pošalješ partneru uz reči “Ti si kriv/a” ovo neće biti takav tekst. Ako želiš da RADIŠ na odnosu, onda si na pravom mestu.

Harmonični ljubavni odnosi ne nastaju tek tako.

To nisu samo srećnici koji su se našli i živeli srećno do kraja života. Iako nas bajke i filmovi tako uče, u realnosti nije baš tako. Zapravo, daleko je od toga.

Za uspešnu vezu i brak je potreban rad i posvećenost.

Za sve u životu to važi – za posao, prijateljstvo, roditeljstvo.

Za sve što želite da uspe, morate uložiti trud, kontinuitet i ljubav!

Zašto onda u nekom momentu osobu sa kojom smo krenemo da doživljavamo “zdravo za gotovo”?

Zašto nestaje trud, posvećenost, pažnja, strast? Zašto krene neko treći da nas privlači?

Sasvim je prirodno da se razvijamo kao individue iako smo u odnosu. Vi niste ista osoba koja ste bila sa 18 godina, kao što nije ni vaš partner.

Komunikacija u odnosima je zato od presudnog značaja.

Zamislite sudoperu prepunu neopranih sudova. Mnogi odnosi tako izgledaju. Umesto da se stvari rešavaju na vreme, da vidimo u kom se pravcu razvijamo kao pojedinci, da govorimo o međusobnim potrebama – ćutimo i čekamo da se samo reši.

Onda kada već krenu da ispadaju sudovi iz sudopere, e tada se tek setimo da preduzmemo nešto.

Tada ne prebacujemo JEDNU stvar nego sve ono što se gomilalo od postanka sveta pa do danas.

Naravno, nije korisno preći ni u drugu krajnost gde samo stojimo pored sudopere i čekamo sledeći tanjir (figurativno) – povod za svađu.

U prevodu – za odnos nije dobro ni ćutati o potrebama i željama i gomilati stvari, ali nije dobro ni stalno zakerati nešto. Znam, nije baš najsrećniji ni najstručniji izraz ali je iz srca.

Ovo posebno važi za žene jer mi imamo prirodno jaču potrebu da ispravljamo krive Drine dok muškarci imaju prirodno prekidač u ušima i mozgu koji ide na OFF kada mi počnemo da “zvocamo”. Postoji velika razlika između komunikacije i stalnog zvocanja.

Odnosi imaju svoju životnu dinamiku, prolaze bar kroz 5 faza i to je sasvim prirodno.

Kao i život, tako i odnosi imaju svoja godišnja doba.

Proleće, leto, jesen, zima i na kraju odluka.

1) Leto

Leto je ona početna faza kada mislimo da smo upoznali srodnu dušu. Sve u vezi te osobe je prelepo. Ignorišemo sve mane partnera iako ih vidimo. Ne postoji bolji izbor. To je to, 100%. Niste stigli baš da razgovarate o životnim vrednostima, ali Bože moj. Sve te razlike u životnim vrednostima i željama će se iznivelisati zbog privlačnosti koja postoji između vas…Hmmm? Da li je baš tako? 🙂

2) Proleće

Proleće obično dolazi nakon 3 meseca. Trajanje leta može biti između mesec dana i dve godine, ali u proseku već nakon 3 meseca prelazimo u fazu proleća. Lepo je, prijatno ali nema te euforije kao na početku. Danas se nažalost mnoge veze već u ovoj fazi završavaju. Ljudi i ne stignu dovoljno da se upoznaju ali vide da nije to isti osećaj kao na početku i krenu dalje u potragu. Osobe koje su emocionalno nedostupne iz nekog razloga (plaše se vezivanja npr) uglavnom u periodu proleća završavaju sve veze. Ili ostaju u vezi ali kreće interesovanje za druge, pa moguće i prevare.

3) Jesen

Počinjemo da primećujemo da to baš i nije naš savršeni partner. Razočarani smo. Malo u sebe, malo u partnera. Sve one mane za koje smo bili slepi na početku, sad nam idu na živce. Kreće pasivno agresivno prebacivanje oko sitnica. Shvatamo da ipak nemamo iste poglede na svet. Kreće emocionalno udaljavanje i dve tipične reakcije. Jedan partner kreće u napad i kritiku svega što stigne, dok se drugi partner povlači. Onom ko se povlači, čini se da ovaj koji kritikuje preteruje, dok onom ko kritikuje deluje da je ovaj koji se povlači hladan i nezainteresovan. Uglavnom se u ovom trenutku još ne završava veza. Kreću razgovori o raskidu ili razvodu ali i dalje postoji neka nada da je moguće rešiti nesuglasice.

4) Zima

Partneri su emocionalno udaljeni, ne zanima ih ko kakve potrebe ima. Ili se razilaze ili nastavljaju da žive u zajednici ignorišući međusobne potrebe. Kada su veze u pitanju u ovom periodu već shvatamo da je vreme za odlazak, dok je u brakovima to malo duži proces. Posebno ako su i deca tu. Emocionalno udaljeni partneri ostaju zajedno zbog dece i nastavljaju da se ili svađaju oko najglupljih mogućih stvari ili da se ignorišu. Ženi počinje da smeta sve kod muškarca, njemu smeta sve kod žene. Prebacivanje je prisutno non stop. Kreće svakodnevna borba moći. Često dolazi do prevare. U periodu zime nema interesovanja da se stvari reše već da se pronađe krivac. Ona je njemu kriva za sve u životu, on njoj takođe. Sve one mane koje smo videli na početku sada su pod svetlom reflektora dok dobre strane odnosa prelaze u stoti plan. U ovom periodu setimo se Džeja i pomislimo kako je skroz bio u pravu kada je pevao “Ako od ljubavi do mržnje ima tako malo…” tada zaista uviđate koliko je linija između ljubavi i mržnje tanka. Ogorčeni ste na svog partnera kog ste nekada voleli najviše na svetu. Deluje vam kao neki stranac i sve teškoće deluju nepremostivo.

Da li zima nužno označava kraj odnosa?

NE.

5) Period odluke

Zima je odličan period za rast odnosa ako partneri umeju da komuniciraju i ako je ljubav i dalje prisutna sa obe strane. Nakon zime može ponovo doći leto koje će biti još lepše od onog početnog letnjeg perioda.

Nakon zime dolazi period odluke – prekidaš ili nastavljaš.

Neophodno je da oba partnera imaju želju da nastave uprkos svim nesuglasicama koje su imali. Da oboje žele STVARNO da RADE na odnosu, umesto da čekaju da se odnos sam popravi. Neće se sam popraviti.

Ovde želim da naglasim da postoji izuzetak kada su nasilne veze u pitanju gde se trpi maltretiranje psihičko i/ili fizičko. Tada ne čekate čudo da se desi i da se partner promeni. Tada odlazite. Takvi partneri se ne menjaju. Mogu vam obećavati da će se promeniti ali se to ne dešava.

Zimski period u odnosu bih uporedila sa odlaskom u teretanu. Preko zime ideš da vežbaš, teško je, gradiš disciplinu, odričeš se nezdrave hrane i do leta imaš zgodno telo. Dakle, zimski period zahteva pregovore, strpljenje, toleranciju, rad, nije lak ali vas može dovesti do sasvim novog i zdravijeg odnosa sa istim partnerom. Ipak, tu ne prestaje trud. Jer zamisli taman dođeš do zgodnog tela ali opet se vratiš starim nezdravim navikama i prestaneš da ideš u teretanu. Opet si na početku.

Veze i brakovi zahtevaju konstantni rad, komunikaciju i međusobno upoznavanje. Jer kao što sam na početku rekla, vaš partner nije isti onaj od pre nekoliko godina, kao što niste ni vi. Ne može ni odnos biti isti.

Ipak, obratite pažnju da li se partner STVARNO prilagođava dogovoru koji pravite ili samo OBEĆAVA da će se to desiti a stvari se ipak ne menjaju. Pratite dela, ne reči, jer ako vas reči uljuljkaju a dela ostaju ista – vi živite u iluziji.

Na kraju krajeva, ako ste prošli sva godišnja doba, ako ste imali volje da radite na odnosu a odnos se ipak ne popravlja već ulazite opet u netrpeljivost, svađe i ignorisanje, ako je ljubav nestala…tada je možda vreme da se rastanete.

Domaći zadatak

Odvojite neko vreme i razmislite o sledećim pitanjima.

  1. Na skali od 1 do 10, koliko ste iskreni sa svojim partnerom?
  2. Da li govorite međusobno o svojim potrebama ili očekujete da partner nagađa?
  3. Da li ćutite zato što mislite da će vas partner napustiti ako govorite o svojim potrebama?
  4. Da li preterujete u izražavanju svojih potreba bez razmišljanja o potrebama koje ima vaš partner?
  5. Da li se pitate nekada da li je vaš partner srećan?

Razmislite malo i o sebi, o svom doprinosu vezi, ne samo o greškama vašeg partnera.

Pošaljite ova pitanja i svom partneru.

Što se mlađih generacija tiče – fizički izgled je najnebitnija stvar u izboru partnera!

Ne opterećujte se bajkovitim profilima i #relationshipgoals glupostima. Da li će vas neko držati za ruku na slici dok vi stojite okrenti leđima i gledate negde u daljinu ili ne – potpuno je nebitno. To nije pokazatelj ljubavi. Zapravo, zapamtite ovo – SVE što se previše naglašava, uglavnom nije istinito.

“Ko afektira neku osobinu i hvališe se njome, taj sam priznaje da je nema.” Artur Šopenhauer

Mada možemo to i drugačije da kažemo, narodski. 🙂

Ako ti se dopao tekst – podeli dalje. 🙂

Za svaku zdravu vezu ili brak potrebno je prvo da sami sa sobom budemo celovite ličnosti, tako da predlažem da umesto da se bavite promenama druge osobe krenete od sebe uz Dnevnik Transformacije. Iako trenutno nemate partnera Dnevnik Transformacije je odličan način da poradite na sebi i stvorite temelj za harmonične odnose sa drugim ljudima.

Dnevnik Transformacije – Psiholog Jelena Živković

Popust za priručnik

Spremam priručnik o partnerskim odnosima koji sadrži sve što Vam je potrebno da izgradite zdrav partnerski odnos - od komunikacije do buđenja strasti. Ako želite da ga poručite po promo ceni ostavite svoj mejl kako bih Vas obavestila o popustu kada krene prodaja. 🙂

Please wait...

Hvala na prijavi. Ako Vas interesuje neka konkretna tema o ljubavnim odnosima pišite mi na jzivkovic069@gmail.com

0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *