Zaustavljanje anksioznosti

U prethodnom tekstu pisala sam vam o tipičnim šemama u razmišljanju i zaključivanju koje stvaraju i održavaju anksioznost.

Više o tome pročitajte ovde.

Neophodno je raditi na šemama, ali šta ako je potrebno u trenutku smiriti anksioznost?

Postoji nekoliko načina.

Sledeće 3 tehnike su se pokazale kao najdelotvornije.

1) Fokus na prirodu emocija

Emocije su jače od razuma. Kada se čovek nađe u situaciji koja je potencijalno životno ugrožavajuća, čovek reaguje instinktivno, emocionalnim, ne racionalnim delom mozga.

Kada dođe do anksioznosti, mi se prebacujemo u režim za preživljavanje i spremni smo na borbu ili beg.

Gasi nam se racionalno rasuđivanje i kreće nalet adrenalina.

Šta se zapravo dešava u pozadini?

Čulni signali iz oka ili uha prvo idu do amigdale pa tek onda do neokorteksa. Put je malo duži, ali za ovaj tekst koristim prečicu da bi bilo jasnije.

Amigdala je odgovorna za brzu emocionalnu reakciju dok je neokorteks tu da racionalno proceni situaciju.

Amigdala igra važnu ulogu u prepoznavanju opasnosti, stvaranju straha i pokretanju svih reakcija vezanih za opasnost. Ima jaku memoriju i brzo uči šta da izbegava kako bi nas držala dalje od opasnosti.

Ako je naš mozak već ranije neku informaciju procenio kao ugrožavajuću, on će brzo reagovati alarmiranjem amigdale koja onda aktivira simpatički autonomni nervni sistem. Na primer, osoba koja je socijalno anksiozna ljude (ne sve) vidi kao pretnju. Kada njeno oko ili uho primeti ljude, amigdala brzo prepoznaje opasnost i alarmira ceo organizam.

Upravo zato je IZBEGAVANJE jako, jako loše ako želite da prevaziđete anksioznost ili bilo koju fobiju!

Izbegavanjem UČITE amigdalu da je u pravu. Da to što vas plaši jeste ugrožavajuća situacija i da je POTREBNO da vas alarmira i izazove anksioznost kako bi vam sačuvala život.

Dok pišem o tome na koji način amigdala uči, ovaj video mi je savršena asocijacija. 🙂

Mozak je prepoznao potencijalno ugrožavajuću situaciju i beleži u memoriju da je to potrebno izbegavati. Ako vi uporno izbegavate neku situaciju, amigdala postaje sigurna da je ispravna stvar da tada pripremi organizam za borbu ili beg.

Primer: Fobija od zubara

Mozak je zapamtio zbog nekog ranijeg iskustva da je zubarska ordinacija = opasnost. Amigdala se pali, alarmira ceo organizam, kreće ubrzano disanje, panika, puls se pojačava, vaš organizam je spreman za borbu ili beg jer amigdala ima informaciju da je to situacija koja vam može ugroziti život. Prvi odlazak zubaru bi bio najteži, ali kada amigdala NAUČI da je to sigurna situacija, da nećete umreti, ona će svaki naredni put biti relaksiranija. Malo po malo, fobija će nestati.

Bitno je napomenuti da amigdala reaguje i na razmišljanje o opasnosti, ne isključivo kada smo u realnoj situaciji. Tako vam i samo zamišljanje situacije koje se plašite može izazvati paniku.

DAKLE, IZLAŽITE SE KOLIKO GOD DA JE NEPRIJATNO JER JEDINO TAKO AMIGDALA MOŽE DA UKAPIRA DA JE SVE BEZBEDNO. TEK TADA INFORMACIJA MOŽE DOĆI DO NEOKORTEKSA I VI MOŽETE REAGOVATI RACIONALNIJE.

Sada kada znate prirodu emocija i kako dolazi do anksioznosti, ono što je potrebno da uradite jeste da se ovog teksta setite kada doživite anksioznost. Da znate da amigdala samo pokušava da vas zaštiti i da će njena reakcija proći ako joj na neki način pokažete da je sve u redu.

Tehnika je fokusirati se na prolaznost uznemirenosti i govoriti sledeće:

“Okej, sada se osećam jako anksiozno. Moj organizam pokušava da mi pruži zaštitu. Ova reakcija je prirodna iako se ne uklapa sa situacijom. Uskoro će proći i ja ću se osećati bolje. ”

2) Pokazati amigdali da je sve u redu

U trenutku joj možemo pokazati da je sve u redu tako što ćemo raditi sve ono što inače ne radi čovek koji je u realnoj opasnosti.

Tada se čovek ne smeje, ne opušta telo, ne diše duboko, ne stoji ispravljeno već je zgrčen.

Sve ovo je POTREBNO raditi kako bi se poslao signal mozgu da ste bezbedni.

Svojim klijentima uvek preporučujem ples ako se desi da osete anksioznost dok su kod kuće. Čovek koji pleše sigurno nije u opasnosti, plus je zabavno. 🙂

Kada žvaćete žvaku i pravite balone takođe šaljete poruku mozgu da je sve okej. Čovek koji je u opasnosti sigurno neće u tom trenutku da jede.

Zahvalite se anksioznosti što je tu da vas zaštiti, ali joj recite da ovog puta ipak nije potrebna.

Hvala ti što me štitiš, ali trenutno nisam u opasnosti, možemo da se opustimo.”

3) Tražite dokaze za osnovanost vaših briga

Koji su dokazi da će se najgori mogući scenario zaista ispuniti?

Da li je šansa 100% da se desi baš onako kako vi predviđate?

Koliko puta se nije desilo ništa strašno iako ste vi bili sigurni da hoće?

Koliko puta ste u glavi do tančina razvili neki katastrofirajući scenario a na kraju je ipak bilo sve u redu?

Za kraj ću vam reći da je to što vam pravi problem, ta amigdalica veličine 2,5 cm.

Pa vi razmislite sa kakvim se divom borite. 🙂 Samo je potrebno da naučite kako i kada ona reaguje paničnim strahom i da znate kako da je smirite ako taj strah nije u skladu sa situacijom.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja pišite mi na: jzivkovic069@gmail.com

Ako vam se dopao tekst i smatrate da bi mogao da bude od koristi – podelite.

Ako vas mrzi da čitate, snimila sam video pa pogledajte. 🙂

3 tehnike za brzo zaustavljanje anksioznosti
0Shares

7 thoughts on “3 tehnike za BRZO zaustavljenje anksioznosti

  1. Divni ste i jako pomažete svima nama koji smo često nesigurni u informacije koje nam šalje naše telo. Hvala za podršku, razumevanje i demistifikovanje ovih pojava!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *